Úvod / Pôdohospodárstvo podľa tém / Potravinárstvo / Odborné informácie

Pesticídy a ich analýza

19-07-2023
Silvester Fábry | [email protected]
ALS SK, s.r.o.

Kontrola bezpečnosti potravín v oblasti rezíduí pesticídov sa dotýka širokej skupiny pestovateľov ovocia, zeleniny, výrobcov a dovozcov potravín. Je tiež systematicky sledovaná radou kontrolných orgánov a téma pesticídov je dnes veľmi aktuálna. Odborníci sa zhodujú, že už v najmenšom detegovanom množstve tieto látky negatívne ovplyvňujú zdravie konzumentov.

Už v 70-tych rokoch sa objavujú dopady využívania prvých syntetických pesticídov v poľnohospodárstve, nech sa už jedná o vplyv entomologický, vplyv na životné prostredie, hlavne však vplyv na zdravie človeka. Bolo zistené, že mnohé z účinných látok sú toxické a pomerne perzistentné (tzn. dlhodobo zostávajú v potravinovom reťazci). Dlhoročné výskumy vyústili do zavedenia jednotného záväzného prístupu v poľnohospodárstve – integrovaná ochrana rastlín, ktorý je platný dodnes. Od roku 2014 zavádza Európska únia povinnosť pre všetkých poľnohospodárov vo všetkých členských štátoch prihliadať pri ochrane plodín ku konceptu Integrovanej ochrany rastlín. Pesticídy sú legislatívne vymedzené v Nariadení Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 v aktuálnom znení o maximálnych limitoch rezíduí pesticídov v potravinách a krmivách rastlinného a živočíšneho pôvodu.

V Európskej únii pojem pesticíd zastrešuje dve hlavné podskupiny:

  1. Biocídy
    Biocídy sú akékoľvek látky alebo zmes určená k hubeniu, odpudzovaniu alebo obmedzovaniu škodlivých organizmov, ktoré majú nepriaznivý účinok na človeka, predmety, ktoré užívajú alebo vyrábajú, ostatné živé organizmy alebo na životné prostredie.
  2. Prípravky na ochranu rastlín (POR)
    POR sú v terminológii EU všetky pesticídy, ktoré sa používajú pre ochranu rastlín – pre hubenie alebo reguláciu škodcov, chorôb alebo buriny.

Vďaka viac, než 30-ročným skúsenostiam v tomto obore všetkým klientom laboratória ALS ponúkajú rýchle, presné a spoľahlivé stanovenie pesticídov v potravinách a krmivách.

  • Multireziduálne stanovenie viac než 550 látok.
  • Znalosti a skúsenosti nášho tímu sú podporené využitím moderných analytických metód (GC-MS & LCMS-MS).
  • Nastavené kvantifikačné limity plne korešpondujú s limitmi stanovenými európskou databázou pesticídov, ktorá vychádza z legislatívnych požiadaviek.
  • Prostredníctvom vhodne zostavených balíčkov pesticídových screeningov poskytujeme výrobcom potravín a krmív podporu, ktorej neoddeliteľnou súčasťou je trhom žiadané vyhodnotenie MLR u daných produktov.
  • Využívané metódy sú akreditované.
  • Radi poskytneme konzultácie rozsahu balíčkov a interpretáciu výsledkov.

Laboratóriá ALS poskytujú analýzy pesticídov pre tieto typy produktov:

  • ovocie a zelenina
  • hotové výrobky
  • detská strava a počiatočná kojenecká výživa
  • obilniny
  • bylinky
  • korenie
  • čaj a káva
  • mlieko a mliečne výrobky
  • ryby
  • krmivá

Najčastejšie analyzované skupiny pesticídov sú:

  • herbicídy
  • fungicídy
  • insekticídy
  • nematicídy
  • rodenticídy

ALS prevádzkuje moderné analytické laboratóriá akreditované podľa STN EN ISO/IEC 17025, ktoré patria na slovenskom a českom trhu k špičkám ponúkajúcim širokú škálu služieb v oblasti chemických, rádiochemických, mikrobiologických a fyzikálnych stanovení. Vykonávané analýzy pokrývajú oblasť životného prostredia, potravín, farmácie a olejov. Svojou prácou presviedčame našich klientov, že sme dôveryhodný poskytovateľ analytických služieb.