Vyhliadky EÚ v poľnohospodárstve na roky 2020 - 30
08-01-2021
(zdroj: www.ec.europa.eu)
Podľa prognóz zo správy Európskej únie o výhľade poľnohospodárstva na roky 2020 - 30, ktorú 16. decembra 2020 zverejnila Európska komisia, sa očakáva nasledovný vývoj:
- len obmedzený rast produkcie plodín na ornej pôde,
- jadrom zvyšovania produktivity výnosov, zlepšenia pracovných podmienok a vyšších environmentálnych štandardov bude digitalizácia,
Výmery
- pokles celkovej poľnohospodárskej pôdy o 0,5 mil. ha na 161,2 mi. ha,
- ďalšie zvýšenie výmery lesnej plochy na 161 mil. ha,
- zvyšovanie výmery pastvín a krmovín,
- pokles výmery plodín na ornej pôde,
Obilniny
- stabilná produkcia obilnín v EÚ na úrovni 278 miliónov ton (poľnohospodárska plocha sa síce zmenší, avšak výnosy sa zvýšia vďaka zlepšenému striedaniu plodín, hospodáreniu s pôdou a väčšiemu využívaniu nástrojov na podporu rozhodovania),
- stabilizácia celkovej spotreby EÚ do roku 2030 na úroveň 260 mil. ton,
- posilnenie vývozu z EÚ,
Olejniny
- zvýšenie celkovej produkcie v EÚ vďaka rastu produkcie slnečnice a sóje,
- pokles spotreby rastlinných olejov, najmä v dôsledku zníženia dovozu palmového oleja,
Bielkovinové plodiny
- zvýšenie produkcie vďaka veľkému zväčšeniu plochy a zlepšeniu úrody,
- 30% nárast spotreby vďaka silnému dopytu po inovatívnych produktoch z rastlinných bielkovín a lokálne produkovaných zdrojoch bielkovín,
Cukor
- nárast produkcie do roku 2030 na 16,2 milióna ton,
- obmedzenie poklesu spotreby vzhľadom na zvyšujúci sa vývoz cukru v spracovaných výrobkoch,
- EÚ – ako sebestačná a potenciálny čistý vývozca cukru vďaka konkurencieschopným cenám,
Mlieko a mliečne výrobky
- snaha o prechod k vyššej udržateľnosti,
- rast produkcie mlieka v EÚ miernym tempom - 0,6% ročne,
- EÚ zostane najväčším vývozcom mlieka a mliečnych výrobkov na svete, pretože rast populácie a príjmov by mohol zvýšiť globálny dopyt po mliečnych výrobkoch,
- EÚ sa bude v roku 2030 podieľať 49% na svetovom vývoze syra,
- stabilizácia trhu s maslom vďaka zvyšovaniu maloobchodného predaja v EÚ a stabilnému vývoznému dopytu,
- spotreba jogurtu a smotany na obyvateľa zostane stabilná,
- spotreba tekutého mlieka by mala klesať pomalšie ako za posledných desať rokov (- 0,7%), vďaka segmentácii výrobných systémov,
Mäso
- obavy o udržateľnosť budú tlačiť na nižšiu spotrebu, efektívnejšie výrobné systémy s menším počtom zvierat a nižší vývoz živých zvierat,
- pokles celkovej spotreby na obyvateľa v EÚ do roku 2030 o 1,1 kg na 67,6 kg,
- pokles produkcie hovädzieho mäsa vzhľadom na pokles počtu zvierat HD,
- pokles spotreby hovädzieho mäsa o 0,9 kg na obyvateľa,
- pokles produkcie bravčového mäsa v EÚ o 1 mil. ton (-4,6%),
- zmierňovanie dopadu afrického moru ošípaných v Ázii na trhy s mäsom v EÚ,
- pokles veľkého odlivu bravčového mäsa do Číny,
- EÚ zostane popredným dodávateľom bravčového mäsa na svetový trh,
- výroba a spotreba ovčieho a kozieho mäsa v EÚ zostane stabilná,
- vývoz ovčieho a kozieho mäsa zostane nízky, pretože Austrália a Nový Zéland si udržia svoje dominantné postavenie na svetovom trhu,
- zvýšenie produkcie hydinového mäsa,
- spotreba hydinového mäsa v EÚ do roku 2030 dosiahne 24,6 kg na obyvateľa, pretože spotrebitelia považujú hydinu za lacný, zdravý a udržateľný produkt,
Ovocie a zelenina
- zvýšený dopyt vzhľadom na zvyšovanie povedomia spotrebiteľov v oblasti zdravia a zdravej výživy
Výťah a preklad z originálu
Zdroje: