Probiotiká vo výžive hydiny
Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré pri správnom podaní poskytujú hostiteľovi zdravotné výhody. Používanie probiotík v chove hydiny sa v priebehu rokov neustále zvyšovalo v dôsledku vyššieho dopytu po hydine bez antibiotík.
Cieľom autorov systematického prehľadu bolo predstaviť a vyhodnotiť účinky probiotík na využitie živín, rast a znášku, črevnú histomorfológiu, imunitu a črevnú mikroflóru hydiny. Elektronické vyhľadávanie bolo uskutočnené pomocou relevantných kľúčových slov.
Vyhodnotených bolo sedemnásť bežne používaných probiotických druhov z hľadiska ich vplyvu na produkciu a zdravie čriev hydiny za existujúcich komerčných výrobných podmienok.
Výsledky ukázali, že doplnenie probiotík môže mať nasledujúce účinky:
(1) úprava črevnej mikrobiálnej flóry,
(2) stimulácia imunitného systému,
(3) zníženie zápalových reakcií,
(4) prevencia kolonizácie patogénov,
(5) zvýšenie rastu,
(6) zmena ileálnej stráviteľnosti a koeficientu zjavnej stráviteľnosti celkového traktu
(7) zníženie vylučovania amoniaku a močoviny.
Probiotiká teda môžu slúžiť ako potenciálna alternatíva k antibiotickým rastovým stimulátorom v chove hydiny. Výsledok môžu ovplyvniť faktory ako zdravotný stav čriev hydiny, úroveň probiotickej inklúzie, inkubačné podmienky, krmivo a kvalita vody.
Abstrakt a preklad
Zdroj:
Jha, R.; Das, R.; Oak, S.; Mishra, P. Probiotics (Direct-Fed Microbials) in Poultry Nutrition and Their Effects on Nutrient Utilization, Growth and Laying Performance, and Gut Health: A Systematic Review. Animals 2020, 10, 1863.