Strukoviny sú podľa FAO kľúčom k potravinovej bezpečnosti, zdravej výžive a udržateľným agropotravinárskym systémom
Generálny riaditeľ Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo OSN (FAO) QU Dongyu vyzdvihol rozhodujúcu úlohu strukovín pri dosahovaní potravinovej bezpečnosti, zdravej výživy a udržateľných agropotravinárskych systémov.
Na svojom vystúpení pri otvorení virtuálneho podujatia FAO pri príležitosti Svetového dňa strukovín zdôraznil neuveriteľný potenciál strukovín:
- uskutočniť snahy FAO o lepšiu produkciu, lepšiu výživu, lepšie životné prostredie a lepší život,
- prispieť k transformácii systémov agropotravinárstva na inkluzívnejšie, odolnejšie a udržateľnejšie.
Strukoviny sú jedlé semená strukovín, ako je šošovica, cícer a bambarské bôby. Qu zdôraznil, že:
- vyžadujú menej vody ako iné zdroje bielkovín,
- môžu byť vysadené na malých pozemkoch,
- sú cenovo dostupným zdrojom bezpečných a výživných potravín s vysokým obsahom bielkovín, vlákniny, vitamínov a mikroživín,
- fixujú atmosférický dusík,
- uvoľňujú vysoko kvalitné organické látky v pôde,
- uľahčujú cirkuláciu pôdnych živín a zadržiavanie vody.
Podľa jeho slov menej hnojív, menšia vodná stopa a nižšie využitie energie znamenajú nižšie emisie skleníkových plynov.
Generálny riaditeľ tiež poukázal na to, že strukoviny:
- majú vyšší pomer nákladov a prínosov ako iné hlavné plodiny,
- pomáhajú diverzifikovať a zlepšiť príjem vidieckych ľudí v zraniteľných regiónoch,
- majú dlhú trvanlivosť a tak by posun modelov spotreby viac smerom k strukovinám mohol prispieť k zníženiu plytvania potravinami, čo sa osvedčilo počas pandémie COVID-19.
Výťah a preklad z originálu
Zdroj: