Nový súbor uverejnených odporúčaní pre potravinový dodávateľský reťazec
Budovať dôveru, podporovať prístup založený na spolupráci a neustále monitorovať dodávky potravín: tieto zásady patria medzi najnovšie odporúčania, ktoré zverejnila skupina expertov pre Európsky mechanizmus pripravenosti a reakcie na krízu v oblasti potravinovej bezpečnosti (EFSCM) s cieľom zmierniť riziká a zraniteľnosť ohrozujúce potravinové dodávateľské reťazce. V publikácii sa stanovuje všeobecný rámec opatrení a preventívnych činností, ktoré sa majú prijať, spoločný pre všetkých členov a pozorovateľov. Keďže potravinová bezpečnosť je základom potravinovej sebestačnosti, otvorenej strategickej autonómie a hospodárskej odolnosti, tieto odporúčania priamo prispievajú k pripravovanej správe o civilnej a obrannej pripravenosti a pohotovosti Európy, ktorú vypracoval bývalý fínsky prezident Sauli Niinistö.
Potravinový dodávateľský reťazec EÚ preukázal svoju odolnosť a efektívnosť v prvých týždňoch pandémie COVID-19 v roku 2020 a pri narušení obchodu, ktoré nasledovalo po ruskej agresii na Ukrajine začiatkom roka 2022. Občania EÚ môžu mať kedykoľvek prístup k dostatočným a rozmanitým dodávkam bezpečných, výživných, cenovo dostupných a udržateľných potravín. Túto situáciu a prácu všetkých aktérov v reťazci však nemožno považovať za samozrejmosť. Stabilitu, z ktorej teraz ťažíme, by mohlo ohroziť niekoľko rizík a zraniteľných stránok.
V správe, ktorú Spoločné výskumné centrum (JRC) uverejnilo v novembri 2023, bolo identifikovaných 28 kategórií rizík (biofyzikálne a environmentálne, hospodárske a trhové, sociálno-kultúrne a demografické, geopolitické a inštitucionálne, výkonnosť dodávateľského reťazca, informácie a technológie) a deväť hlavných faktorov zraniteľnosti. Podskupina EFSCM pracovala od konca roka 2023 až doteraz na vypracovaní návrhu odporúčaní na zmiernenie rizík na základe záverov predložených JRC.
Cieľom bolo dohodnúť sa na všeobecnom súbore odporúčaní, ktoré by vyhovovali všetkým aktérom v reťazci, čím by sa položili základy pre prípadné budúce podrobné a individuálne analýzy rizík. Očakáva sa, že všetky vnútroštátne orgány a zainteresované strany využijú poskytnuté odporúčania pre svoje vlastné strategické plánovanie, pripravenosť na krízy a krízové riadenie.
V správe sa uvádzajú dve všeobecné zásady na zmiernenie rizík, desať štrukturálnych opatrení na posilnenie dlhodobej odolnosti potravinového reťazca a šesť odporúčaní na posilnenie pripravenosti na krízy.
Potravinársky sektor je veľmi prepojený so všetkými ostatnými sektormi hospodárstva s cieľom zabezpečiť európsku potravinovú bezpečnosť. Schopnosť spolupracovať a prispôsobiť sa je kľúčom ku komplexnému riešeniu rizík. Plné využívanie existujúcich platforiem na výmenu kritických informácií týkajúcich sa rizík a nových hrozieb, ako je napríklad skupina expertov pre EFSCM, prehľad o dodávkach potravín a potravinovej bezpečnosti a informačný systém pre poľnohospodársky trh (AMIS), umožňuje kolektívne reagovať na výzvy.
V správe sa uznáva, že právny rámec EÚ vrátane spoločnej rybárskej politiky a súboru nástrojov spoločnej poľnohospodárskej politiky je naďalej kľúčový pre zvýšenie stability a kontinuity dostupnosti potravín. Skupina tiež zdôrazňuje potrebu spoľahlivých opatrení priemyselnej politiky, ako je priemyselná stratégia EÚ s cieľom posilniť výrobnú kapacitu kritických vstupov a technológií v Európe a partnerských krajinách. V záujme zabezpečenia dobre fungujúceho jednotného trhu by sa malo zabrániť akýmkoľvek neodôvodneným obmedzeniam a prekážkam.
Všetky príslušné strany by mali neustále identifikovať riziká a naďalej vyvíjať stratégie účinnej pripravenosti na krízy, ich zmierňovania a riadenia. Skupina expertov pre Európsky mechanizmus pripravenosti a reakcie na krízu v oblasti potravinovej bezpečnosti (EFSCM) sa bude naďalej pravidelne stretávať a v prípade potreby aj v mimoriadne.
Preklad z originálu
Zdroj: