Konopa dokáže oživiť regióny
Winnipeg je jedno z najväčších miest v oblasti rozľahlých kanadských prérií s úrodnou černozemou. Na poliach provincií Manitoba, Saskatchewan a Alberta farmári pestujú sóju, kukuricu, ľan a mnohé iné plodiny. V ostatných rokoch na čoraz väčšej ploche pestujú aj technické konope. Sú s ním spokojní. Dopyt spotrebiteľov v Kanade, USA a väčšine krajín Európy po kvalitných potravinách z konopných semien sa totiž za posledný rok zdvojnásobil. Odborníci konopné semená, z ktorých sa získavajú všetky produkty určené na konzumáciu, nazývajú aj "superpotravinou dneška", a to vďaka vynikajúcemu nutričnému profilu. Pestovanie konopy siatej navyše nezanecháva v prírode výraznú ekologickú stopu, nevyžaduje používanie pesticídov. V blízkosti Winnipegu sídli jeden z najväčších spracovateľov konopných potravín na svete, spoločnosť Hemp Oil Canada Inc. (HOCI).
Obr. 1: Pohľad na rozparcelovanú prériu vo Winnipegu, jedna parcela má približne 1x1 míle |
"Napriek zdvojnásobenej produkcii ešte stále nestíhame pokrývať všetky objednávky", hovorí Shaun Crew, prezident spoločnosti. Pestovaniu sa venujú od roku 1998, keď sa stalo pestovanie konopy siatej v Kanade legálne. Majú teda 15-ročnú históriu a know-how. Priemerné dosahované úrody konopného semena sa v Kanade pohybujú v rozpätí 0,8 až 1,1 tony z hektára. Výkupné ceny tejto komodity sú pri konvenčnom pestovaní na úrovni 1,50 eura za kg, v prípade bio produkcie je cena vyššia o 50 euro centov.
Obr. 2: Kanadská odroda CFX, ktorá bola vyšľachtená z fínskej odrody Fiona |
Obr. 3: Priemerné dosahované úrody konopného semena sa v Kanade pohybujú v rozpätí 0,8 až 1,1 tony z hektára |
Na Slovensku má pestovanie konopy siatej historickú tradíciu, ale oproti Kanade sme dnes úplne na začiatku. Konopárstvo pritom vo svete zažíva boom a mohlo by pomôcť oživiť aj slovenské poľnohospodárstvo.
Superpotravina
Z minuloročného zberu konopy siatej Kanaďania v HOCI spracovali a ihneď expedovali 350 tis. litrov konopného oleja získavaného lisovaním za studena. Olej patrí k najžiadanejším artiklom. Má výnimočné zloženie minerálov a vitamínov a obsahuje pre človeka ideálny pomer poly-nenasýtených mastných kyselín omega-3 a omega-6. Konzumácia konopného oleja okrem iného prospieva vlasom, nechtom, má protizápalové účinky a je skvelou prevenciou pred Allzheimerovou chorobou. Využíva sa aj v dermakológii proti chronickej dermatitíde či psoriáze, je využívaný aj ako súčasť kozmetických prípravkov. Na trh sa v čoraz väčšom množstve dostávajú aj tzv. suché konopné potraviny, ktoré sa vyrábajú spracovaním semenného koláča, ktorý ostane po vylisovaní oleja. Ide najmä o 50% konopný proteín, ktorý obsahuje kompletné aminokyseliny a jeho stráviteľnosť je na úrovni až 98%. Je jedným z mála komplexných proteínov vyskytujúcich sa v rastlinnej ríši.V tomto roku HOCI vyprodukovala 620 ton proteínu a rovnaké množstvo lúpaných semien. V Európe sa pestujú hlavne odrody konopy, ktoré sú vhodné najmä na spracovanie stonky. Zo stonky spracovateľ získa pazderie a prírodné vlákno, ktoré nájdu uplatnenie pri výrobe lán, tkanín, papiera, izolačných hmôt, stavebných prvkov, či plastových kompozitov do automobilov a podobne.
Obr. 4: 32 hláv lisuje 1000 litrov konopného oleja denne |
Ako oživiť konope
Práve počas tohtoročného zberu konopných lánov HOCI navštívil kanadskú prériu aj Michal Tőzsér. Spolu s Borisom Baňasom patrí k tímu ľudí, ktorí pomohli zmeniť na Slovensku zákon o omamných látkach tak, aby bolo možné technické konope, ktoré nemá nič spoločné s marihuanou, pestovať aj na Slovensku. Založili spoločnosť Hemp Seed Oil Europe Ltd. a stali sa autorizovanými reprezentantmi HOCI pre celú Európu. "Túto plodinu považujem za veľmi perspektívnu aj pre oživenie slovenského poľnohospodárstva," hovorí Michal Tőzsér. Zatiaľ čo ešte v 80-tych rokoch minulého storočia sa v Československu pestovalo technické konope na výmere asi 14-tis. hektárov, podľa údajov Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) bolo na Slovensku v roku 2012 iba 31 hektárov tejto plodiny. O funkčnej spolupráci medzi pestovateľmi a spracovateľmi sa však u nás nedá hovoriť. Toto "pole neorané" má však výborný potenciál, pretože ako dokazuje príbeh HOCI, dopyt po produktoch rastie, a to aj na Slovensku. "Ešte pred rokom sme prioritne museli ľuďom na Slovensku vysvetľovať, že konopné potraviny nemajú nič spoločné s marihuanou a dnes dostanete olej, lúpané semiačka či konopný proteín vo viac ako 70-tých bio obchodoch po celej krajine," vysvetľuje Michal Tőzsér. Prečo sa teda u nás takmer nedajú nájsť pestovatelia a spracovatelia konope? Legislatívne prekážky nie sú. Pestovať je možné niektorú z povolených odrôd. Podľa informácií MPRV sú v tomto roku priame platby pre pestovanie technického konope stanovené na 173,95 eur/ha. "Potenciál pestovania konopy siatej na technické účely je na Slovensku obrovský," konštatuje aj Ing. Magda Želeňáková z MPRV SR. Dôvodom je podľa nej historická tradícia pestovania a zvyšujúci sa dopyt po konopných produktoch. Zároveň však dodáva, že u nás nemáme spracovateľské kapacity.
Obr. 5: Michal Tőzsér pri odrode Fiona, ktorá aj v Kanade dosahuje výborné výsledky |
Spoznať trh
Neexistencia spracovateľskej technológie je podľa Michala Tőzséra iba podružnou príčinou. "Domáci pestovatelia zatiaľ nevedia svoje produkty umiestniť na trhu," vysvetľuje. Pripomína aj potrebu rozlišovať medzi spracovaním semien a stoniek. Technológia na spracovanie konopných semien je totiž rádovo niekoľkonásobne lacnejšia ako spracovateľská linka pre stonky. "Žiaľ, na Slovensku neexistuje tradícia pestovania konopy na semeno v priemyselných rozmeroch." Poľnohospodári, ktorí uvažujú o pestovaní konopy, by si preto mali najskôr spraviť prieskum trhu, aby zistili, či majú pre koho pestovať. Poľnohospodár sa potrebuje spojiť so silným partnerom, ktorý pozná trh s konopnými surovinami. Napriek tomu, že mnohí obchodníci so zdravými potravinami berú konopné produkty ako doplnkový sortiment, už aj u nás sa nájdu distribútori, ktorí sa na konopné potraviny špecializujú.
Pokusné skúšanie odrôd
Dôkazom, že konopárstvo na Slovensku sa hýbe vpred je aj spolupráca Michala Tőzsér a Borisa Baňasa s Centrom výskumu rastlinnej výroby v Piešťanoch. Počas trojročného projektu budú odborníci v slovenských podmienkach testovať tri odrody technického konope vyšľachtené v Kanade. "Sú určené na získavanie semien, primárne pre ľudskú spotrebu s excelentnou olejnatosťou a vynikajúcim nutričným profilom," dodáva Michal Tőzsér. Cieľom je určiť odrodu, ktorá je vhodná pre klimatické pomery v Strednej Európe. Možno práve víťazná odroda pomôže poľnohospodárom, spracovateľom a distribútorom nielen ekonomicky oživiť naše regióny. Je totiž merateľným faktom, že záujem o konopné potraviny na Slovensku rastie, pretože ľudia začínajú chápať ich význam pre výživu a zdravie.
Vystavené: 22.2.2013