Dobré životné podmienky dobytka pri zabíjaní
Európsky úrad pre bepečnosť potravín (EFSA) zverejnil hodnotenie dobrých životných podmienok hovädzieho dobytka pri zabíjaní na základe najaktuálnejších vedeckých štúdií a výskumov. Vedecké stanovisko bolo vypracované na žiadosť Európskej komisie a je najnovším zo série týkajúcej sa dobrých životných podmienok zvierat pri zabíjaní.
Zabíjanie dobytka na ľudskú spotrebu sa môže uskutočňovať na bitúnku alebo na farme. Procesy zabitia, ktoré sa hodnotili z hľadiska dobrých životných podmienok, od príchodu dobytka až po zabitie (vrátane zabitia bez omráčenia), boli zoskupené do troch hlavných fáz:
- pred omráčením (vrátane príchodu, vyloženia z nákladného vozidla, ustajnenia, zaobchádzania s dobytkom a jeho premiestnenia);
- omračovanie (vrátane zaistenia);
- krvácanie.
Omračovacie metódy boli zoskupené do dvoch kategórií:
- mechanická a
- elektrická.
Bolo zistených viacero negatívnych dôsledkov v rámci dobrých životných podmienok, ktorým môže byť dobytok vystavený počas zabíjania:
- tepelný stres,
- stres z chladu,
- únava,
- predĺžený smäd,
- dlhodobý hlad,
- obmedzenie pohybu,
- problémy s odpočinkom (neschopnosť odpočinku alebo nepohodlie počas odpočinku),
- sociálny stres,
- bolesť,
- strach a úzkosť.
Celkovo bolo identifikovaných a charakterizovaných 40 rizík týkajúcich sa dobrých životných podmienok zvierat, ktoré sa mohli vyskytnúť počas zabíjania, väčšinou v súvislosti s omračovaním a krvácaním. Z toho v 39 z nich boli ako pôvodcovia identifikovaní zamestnanci, čo sa pripisovalo nedostatku vhodných zručností potrebných na vykonávanie úloh alebo únave.
V rámci hodnotenia boli identifikované opatrenia na prevenciu a nápravu negatívnych vplyvov a rizík, pričom za opatrenia s rozhodujúcou úlohou v tejto prevencii boli identifikované štrukturálne a manažérske opatrenia. Pre každý proces boli vytvorené výsledkové tabuľky (negatívne dôsledky, pôvod rizík a preventívne a nápravné opatrenia).
Výťah a preklad z originálu
Zdroj: