Úvod / Informácie / Rastlinná výroba / Technické plodiny

Konopa dokáže oživiť regióny

07-10-2013
Pavol Remiaš

Winnipeg je jedno z najväčších miest v oblasti rozľahlých kanadských prérií s úrodnou černozemou. Na poliach provincií Manitoba, Saskatchewan a Alberta farmári pestujú sóju, kukuricu, ľan a mnohé iné plodiny. V ostatných rokoch na čoraz väčšej ploche pestujú aj technické konope. Sú s ním spokojní. Dopyt spotrebiteľov v Kanade, USA a väčšine krajín Európy po kvalitných potravinách z konopných semien sa totiž za posledný rok zdvojnásobil. Odborníci konopné semená, z ktorých sa získavajú všetky produkty určené na konzumáciu, nazývajú aj "superpotravinou dneška", a to vďaka vynikajúcemu nutričnému profilu. Pestovanie konopy siatej navyše nezanecháva v prírode výraznú ekologickú stopu, nevyžaduje používanie pesticídov. V blízkosti Winnipegu sídli jeden z najväčších spracovateľov konopných potravín na svete, spoločnosť Hemp Oil Canada Inc. (HOCI).

Obr. 1

Obr. 1: Pohľad na rozparcelovanú prériu vo Winnipegu, jedna parcela má približne 1x1 míle

"Napriek zdvojnásobenej produkcii ešte stále nestíhame pokrývať všetky objednávky", hovorí Shaun Crew, prezident spoločnosti. Pestovaniu sa venujú od roku 1998, keď sa stalo pestovanie konopy siatej v Kanade legálne. Majú teda 15-ročnú históriu a know-how. Priemerné dosahované úrody konopného semena sa v Kanade pohybujú v rozpätí 0,8 až 1,1 tony z hektára. Výkupné ceny tejto komodity sú pri konvenčnom pestovaní na úrovni 1,50 eura za kg, v prípade bio produkcie je cena vyššia o 50 euro centov.

Obr. 2

Obr. 2: Kanadská odroda CFX, ktorá bola vyšľachtená z fínskej odrody Fiona

Obr. 3

Obr. 3: Priemerné dosahované úrody konopného semena sa v Kanade pohybujú v rozpätí 0,8 až 1,1 tony z hektára

Na Slovensku má pestovanie konopy siatej historickú tradíciu, ale oproti Kanade sme dnes úplne na začiatku. Konopárstvo pritom vo svete zažíva boom a mohlo by pomôcť oživiť aj slovenské poľnohospodárstvo.

Superpotravina

Z minuloročného zberu konopy siatej Kanaďania v HOCI spracovali a ihneď expedovali 350 tis. litrov konopného oleja získavaného lisovaním za studena. Olej patrí k najžiadanejším artiklom. Má výnimočné zloženie minerálov a vitamínov a obsahuje pre človeka ideálny pomer poly-nenasýtených mastných kyselín omega-3 a omega-6. Konzumácia konopného oleja okrem iného prospieva vlasom, nechtom, má protizápalové účinky a je skvelou prevenciou pred Allzheimerovou chorobou. Využíva sa aj v dermakológii proti chronickej dermatitíde či psoriáze, je využívaný aj ako súčasť kozmetických prípravkov. Na trh sa v čoraz väčšom množstve dostávajú aj tzv. suché konopné potraviny, ktoré sa vyrábajú spracovaním semenného koláča, ktorý ostane po vylisovaní oleja. Ide najmä o 50% konopný proteín, ktorý obsahuje kompletné aminokyseliny a jeho stráviteľnosť je na úrovni až 98%. Je jedným z mála komplexných proteínov vyskytujúcich sa v rastlinnej ríši.V tomto roku HOCI vyprodukovala 620 ton proteínu a rovnaké množstvo lúpaných semien. V Európe sa pestujú hlavne odrody konopy, ktoré sú vhodné najmä na spracovanie stonky. Zo stonky spracovateľ získa pazderie a prírodné vlákno, ktoré nájdu uplatnenie pri výrobe lán, tkanín, papiera, izolačných hmôt, stavebných prvkov, či plastových kompozitov do automobilov a podobne.

Obr. 4

Obr. 4: 32 hláv lisuje 1000 litrov konopného oleja denne

Ako oživiť konope

Práve počas tohtoročného zberu konopných lánov HOCI navštívil kanadskú prériu aj Michal Tőzsér. Spolu s Borisom Baňasom patrí k tímu ľudí, ktorí pomohli zmeniť na Slovensku zákon o omamných látkach tak, aby bolo možné technické konope, ktoré nemá nič spoločné s marihuanou, pestovať aj na Slovensku. Založili spoločnosť Hemp Seed Oil Europe Ltd. a stali sa autorizovanými reprezentantmi HOCI pre celú Európu. "Túto plodinu považujem za veľmi perspektívnu aj pre oživenie slovenského poľnohospodárstva," hovorí Michal Tőzsér. Zatiaľ čo ešte v 80-tych rokoch minulého storočia sa v Československu pestovalo technické konope na výmere asi 14-tis. hektárov, podľa údajov Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) bolo na Slovensku v roku 2012 iba 31 hektárov tejto plodiny. O funkčnej spolupráci medzi pestovateľmi a spracovateľmi sa však u nás nedá hovoriť. Toto "pole neorané" má však výborný potenciál, pretože ako dokazuje príbeh HOCI, dopyt po produktoch rastie, a to aj na Slovensku. "Ešte pred rokom sme prioritne museli ľuďom na Slovensku vysvetľovať, že konopné potraviny nemajú nič spoločné s marihuanou a dnes dostanete olej, lúpané semiačka či konopný proteín vo viac ako 70-tých bio obchodoch po celej krajine," vysvetľuje Michal Tőzsér. Prečo sa teda u nás takmer nedajú nájsť pestovatelia a spracovatelia konope? Legislatívne prekážky nie sú. Pestovať je možné niektorú z povolených odrôd. Podľa informácií MPRV sú v tomto roku priame platby pre pestovanie technického konope stanovené na 173,95 eur/ha. "Potenciál pestovania konopy siatej na technické účely je na Slovensku obrovský," konštatuje aj Ing. Magda Želeňáková z MPRV SR. Dôvodom je podľa nej historická tradícia pestovania a zvyšujúci sa dopyt po konopných produktoch. Zároveň však dodáva, že u nás nemáme spracovateľské kapacity.

Obr. 5

Obr. 5: Michal Tőzsér pri odrode Fiona, ktorá aj v Kanade dosahuje výborné výsledky

Spoznať trh

Neexistencia spracovateľskej technológie je podľa Michala Tőzséra iba podružnou príčinou. "Domáci pestovatelia zatiaľ nevedia svoje produkty umiestniť na trhu," vysvetľuje. Pripomína aj potrebu rozlišovať medzi spracovaním semien a stoniek. Technológia na spracovanie konopných semien je totiž rádovo niekoľkonásobne lacnejšia ako spracovateľská linka pre stonky. "Žiaľ, na Slovensku neexistuje tradícia pestovania konopy na semeno v priemyselných rozmeroch." Poľnohospodári, ktorí uvažujú o pestovaní konopy, by si preto mali najskôr spraviť prieskum trhu, aby zistili, či majú pre koho pestovať. Poľnohospodár sa potrebuje spojiť so silným partnerom, ktorý pozná trh s konopnými surovinami. Napriek tomu, že mnohí obchodníci so zdravými potravinami berú konopné produkty ako doplnkový sortiment, už aj u nás sa nájdu distribútori, ktorí sa na konopné potraviny špecializujú.

Pokusné skúšanie odrôd

Dôkazom, že konopárstvo na Slovensku sa hýbe vpred je aj spolupráca Michala Tőzsér a Borisa Baňasa s Centrom výskumu rastlinnej výroby v Piešťanoch. Počas trojročného projektu budú odborníci v slovenských podmienkach testovať tri odrody technického konope vyšľachtené v Kanade. "Sú určené na získavanie semien, primárne pre ľudskú spotrebu s excelentnou olejnatosťou a vynikajúcim nutričným profilom," dodáva Michal Tőzsér. Cieľom je určiť odrodu, ktorá je vhodná pre klimatické pomery v Strednej Európe. Možno práve víťazná odroda pomôže poľnohospodárom, spracovateľom a distribútorom nielen ekonomicky oživiť naše regióny. Je totiž merateľným faktom, že záujem o konopné potraviny na Slovensku rastie, pretože ľudia začínajú chápať ich význam pre výživu a zdravie.

Vystavené: 22.2.2013