Krátkodobý výhľad: pozitívne prognózy pre poľnohospodárstvo EÚ
Európska komisia publikovala správu o krátkodobom výhľade pre jednotlivé agropotravinárske sektory.
Vďaka značnému pokroku, ktorý sa dosiahol v očkovacej kampani COVID-19 v celej EÚ, sa znovu otvárajú potravinové služby a postupne sa rušia cestovné obmedzenia. To by malo mať pozitívny vplyv na cestovný ruch v lete tohto roku a na celkovú spotrebu potravín v EÚ. Pretrváva neistota kvôli delta variantu vírusu Covid-19 a schopnosti jeho kontroly.
Plodiny pestované na ornej pôde
Ceny hlavných plodín na ornej pôde podliehali na jar významným zmenám, čo bolo spôsobené vysokým dopytom z Číny a USA a neistotami v oblasti globálnej produkcie súvisiacimi s počasím.
V období 2021/22 sa očakáva, že produkcia obilnín v EÚ dosiahne 288,7 mil. ton, čo je nárast o 3% v porovnaní s minulým hosp. rokom, a to vďaka nárastu produkcie mäkkej a tvrdej pšenice a kukurice. Podobne produkcia repky v EÚ by sa mohla zvýšiť na 30,1 mil. ton (o 9,5% v porovnaní s minulým hosp. rokom) a bielkovinových plodín na 4,6 mil. ton (zvýšenie o 6,7%). Očakáva sa zvýšenie využitia obilnín a olejových múčok na kŕmne účely, ako aj spotreba rastlinných olejov na potravinárske a priemyselné účely.
Pokiaľ ide o cukrovú repu , očakáva sa, že produkcia v EÚ sa v období 2021/22 zvýši z 99 mil. ton v predchádzajúcom hospodárskom roku na asi 110 mil. ton.
Špecializované plodiny
Produkcia olivového oleja v EÚ sa v hosp. roku 2020/21 zvýšila na 2,1 mil. ton, čo je v porovnaní s hosp. rokom 2019/20 nárast o 7%. Pri očakávanom raste vývozu (až 7%) a oživení dopytu v EÚ by zásoby olivového oleja mohli klesnúť pod 400 000 ton. Tento vývoj viedol k rastu cien, pričom ceny extra panenského olivového oleja v EÚ boli v Španielsku, Taliansku a Grécku nadpriemerné.
Produkcia vína v EÚ je za obdobie 2020/21 nadpriemerná, na úrovni 157 mil. hl. Očakáva sa, že zásoby zostanú stabilné, pričom na jednej strane dôjde k oživeniu spotreby vína v EÚ po rekordne nízkej spotrebe v hosp. roku 2019/20 a na druhej strane k zvýšenej vinifikovanej produkcii vďaka krízovej destilácii a rastúcemu vývozu (o 4% v hosp. roku 2020/21).
Pokiaľ ide o paradajky, očakáva sa, že sa produkcia v EÚ v roku 2021 zvýši o 5%. Tento rast je spôsobený hlavne produkciou paradajok na spracovanie, ktorá by sa mala zvýšiť o 9%. Silný dopyt spojený s nízkymi zásobami viedol k zvýšeniu produkcie v hlavných producentských krajinách: Taliansku (+ 5%), Španielsku (+ 17%) a Portugalsku (+ 11%).
Produkcia broskýň a nektáriniek v EÚ je druhýkrát za sebou rekordne nízka kvôli nepriaznivým poveternostným podmienkam. V roku 2021 sa očakáva celková produkcia v EÚ na úrovni 2,8 mil. ton, čo predstavuje v porovnaní s rokom 2020 pokles o 20%.
Mlieko a mliečne výrobky
Po studenej jari by sa mala produkcia mlieka v EÚ zotaviť, čo by malo viesť k ročnému rastu v roku 2021 o 0,8% na viac ako 146 mil. ton. Oživenie sa očakáva vďaka májovým zrážkam, ktoré by mali podporiť kvalitu a dostupnosť pastvy.
Očakáva sa, že v EÚ v roku 2021 mierne vzrastie výroba syra o 0,8% (viac ako 86 000 ton) a masla o 1% (približne 23 000 ton). Opätovné otvorenie stravovacích služieb v EÚ by malo podporiť spotrebu syrov a masla. Zároveň stále značný počet ľudí pracujúcich z domu, stravujúcich sa doma, by mal naďalej podporovať maloobchodný predaj. Na základe týchto skutočností by mohla spotreba syra a masla v EÚ v roku 2021 vzrásť o 1%.
Očakáva sa, že výroba čerstvých mliečnych výrobkov v EÚ zostane stabilná, a to najmä vďaka stabilnej produkcii konzumného mlieka a smotany, ktorých vývoz z EÚ naďalej rastie vďaka čínskemu dopytu.
Mäso
Očakáva sa, že produkcia hovädzieho mäsa v EÚ sa v roku 2021 zníži o 1,3% (o 92 000 ton) v dôsledku nižšieho dopytu zo strany potravinárskych služieb. Vďaka nedávnym obchodným dohodám by sa však mal naďalej zvyšovať vývoz na trhy, ako sú Kanada a Japonsko.
Produkcia bravčového mäsa v EÚ by mala v roku 2021 naďalej rásť (o 1,7% resp. 394 000 ton v porovnaní s rokom 2020). Aj keď vývoz do Veľkej Británie klesol, celkový vývoz bravčového mäsa z EÚ by mal v roku 2021 vzrásť o 5%. Vysoké ceny by mali kompenzovať zvýšenie cien krmív.
Vzhľadom na vtáčiu chrípku, ktorá zasiala hlavných producentov v EÚ a vysoké ceny krmív sa očakáva, že produkcia hydinového mäsa v EÚ sa v roku 2021 zníži o 0,9% resp. 121 000 ton. Spotreba v EÚ sa pravdepodobne zvýši v dôsledku opätovného otvorenia potravinových služieb. Zmrazené zásoby by však mali čiastočne uspokojiť tento mimoriadny dopyt.
Produkcia ovčieho a kozieho mäsa by mala zostať v roku 2021 stabilná (nárast o o 0,1% resp. 688 ton), a to napriek relatívne vysokým cenám. Opätovné otvorenie stravovacích služieb by malo mať v druhej polovici roku 2021 pozitívny vplyv na dopyt.
Preklad z originálu
Zdroj: